Audi A6 c6 4F je naslednik svog prethodnika, a to je svakako C5, dok je naslednik C6-ice, pogađajte? Tako je. C7. Kako su godine polako prolazile, sve te oštre i jednolične linije, kako to inače moderan automobilizam i nudi, Audi koji je svakako u grupaciji Volkswagena, donosi nešto novo. Te, već davne 2004-te godine, Audi je zadao udarac konkurenciji ( BMW, Mercedes ), i predstavio svog novog pulena. A6 C6 F4 koji je svojim dizajnom, enterijerom i preformansama stavio novi ritam i nekako ( pokrenuo ) krenuo tim novim stopama, zaobljenih linija. Audi A6 C6 4F se proizvodio kao sedan ( limuzina ), avant ( karavan ) i all road ( poseban tip automobila ). Paleta motora je bila jako velika, a najniža kubikaža odgovara svim balkancima. 2.0 TDI ili TFSI, sa 140ks odnosno 170ks. Pre ristajling verzije.

Audi a6 c6 4F

Audi a6 c6 proizvodio se od 2004-te godine, pa sve do 2011-te godine, kada je palicu preuzeo novi model C7. 2008-me godine, urađen je ristajling, i tada na scenu je stupio audi A6 C6 DIODA! Ristajling nije doneo previše promena dizajnu, niti enterijeru ( osim nekih sitnica ). Dioda farovi su jako prepoznatljivi. Pošto je isti far kao i pre ristajlinga, dodate su male sijalice ( diode ) celom dužinom fara koje imaju dnevno svetlo, i koje daju novi odsjaj i prepoznatljivost ristajling varijanti. Moramo da napomenemo da ukoliko posedujete a6 c6 do 2008-me godine, i kupite DIODA far, paše šraf na šraf :).

Zadnji deo je takođe promenjen. Farovi su se proširili još malo, i otišli su čak i na gepek, koje takođe poseduju male sijalice, i noću izgledaju jako lepo.

Promenjen je i MMI ( Multi Media Informaction sistem ) pa je tako u ponudu došao 3g i 3g+ model, koji su imali jače kolor boje, i mnogo više funkcija od starih ( MMI basic, MMI 2g low, MMI 2g, MMI 2g+ ).

Najveća promena je usledila u motorima. Volkswagen je konačno priznao da je Common rail sistem ,, bolji ” od njihovog pumpa dizna sistema, i ugrađen je novi motor sa Common rail sistemom.

Audi A6 C6 Dioda – Zadnji farovi

Audi a6 c6 Dioda – prednji farovi

Dizajn, Komfor i Enterijer :

Poznato je da premium segmenti automobila za bilo koji model žele da pruže što bolji dizajn, lepši enterijer i da se naravno, komforno osećate.

Po tom pitanju, Audi C6 ne zaostaje puno od konkurencije. Za razliku od C5 modela, dizajn kao i enterijer je promenjen na dosta višem nivou. Bez prevelike razlike u komforu, jer se očekuje da od ovakvog automobila to i posedujete.

Dizajn automobila je zaista prelep. Krase ga lepi farovi sa full frame maskom ( grilom ) napred, koja ima imitacije aluminujuma i daju dozu luksuza. Ako ste očekivali da od ovog tipa automobila dobijete malo sportski dizajn, može i to. Za to je zadužena S-line ili RS oprema, ali o tome nešto kasnije.

Prednji farovi su zaista lepo legli na celokupan dizajn. Soft vrata koja imaju težinu i pun zvuk, što se i očekuje od Nemačkih giganata. Cela linija je jako lepa, i pada pod lepim uglom, da bi podsećao i malo na kupe, ali daleko je to od toga.

Aluminijumske felne na ovom modelu je greh skinuti, jer onda to nije ovaj automobil. Može se staviti od 16′ pa sve do 18′. U jačim verzijama sa ojačanim trapom, to može ići i na 19′.

Audi a6 c6 u s-line opremi ( rekli bi i 3x s-line, ali ne vidimo enterijer )

Enterijer je za razliku od C5 modela doneo nešto sasvim novo. Novi MMI ( Multi Media sistem ) donosi nov vid zabave. Pored toga, konzolna tabla koja izgleda jako dobro, i dolazi u verziji imitacije aluminijuma, mahagonija ili obične plastike, odaje odličan utisak o luksuzu. I ništa više, osim luksuza.

Ukoliko uzmete i S-line opremu, pored pragova, malo više namrštenog branika, dobijate i crno nebo, a ako stavite i led osvetljenje, može doći do toga, da prilikom prodaje ovog modela, ipak odustane, koliko će ludo izgledati.

Kožna sedišta, kožni volan sa multifunkcionalnim komandama, i instrument tabla sa belim osvetljenjem i crvenim cajgerima, teraju vas na to da dajete gas, gas i samo gas. Klimatizacija koja dolazi u varijanti digitalne, ili ručne ( mehaničke što volim da kažem ) dodaje još lampinjona da to noću još više sija. Kao novogodišnja jelka.

Pored 2 cup holdera koji se nalaze za vozača i suvozača, zadnja klupa ne donosi ništa osim jednog velikog naslona za ruku, i bez cup holdera ( što nas jako čudi ). Malo je verovati da je Audi ovo namerno zaboravio da implementira, ali ni jedan auto nije bez greške.

Ovakav automobil može imati jako veliki spektar opreme. Od toga ( dajemo primer ) da imate grejače u retrovizoru ili sklopive retrovizore, do toga da u naslonima za glavu ( vozača i suvozača ) imate i mali tv kako bi zadnji putnici uživali u vožnji, još više.

Audi a6 c6 – Vozačko sedište ( MMI i konzolna tabla )

Audi a6 c6 – Zadnja klupa ( Nema cup holdera )

Sam komfor u automobilu se podrazumeva, jer dolazi iz visoke klase. Što se tiče vozača i suvozača, tu nemamo zamerke. Lepo se sedi, sedišta su meka ( kožna, ali dolaze i u varijanti štof i s-line produkciji ) kožna, i imaju malo jaču lumbalnu podršku za leđa, ali ne i za butine. Na testu se jasno vidi da je automobil već istrošen, i dobro bi mu došla zamena. Pogotovo zadnje klupe.

Zadnja klupa ne odaje utisak da bi 5 odraslih osoba moglo komotno da se vozi, osim ako nisu svi po 1.5m visine i 65kg težine. Više bi rekli 4 odrasle osobe i 1 dete, ili 4 odrasle osobe u potpunosti. Kako bi vožnja bila udobra, i besprekorna.

Samo vešanje je malo tvrđe, tako da ako prelazite preko rupa ( a ima ih mnogo na Balkanu ( Srbija ) ), ili ležećih policajaca, onda ćete sigurno osetiti to malo. Još ako se automobil nalazi na 18-icama felni, definitivno možda doneste odluku da smanjite i na 16-icu, sa malo većim profilom gume ( dubina ),

Dimenzije automobila su skromne za jedan automobil iz 2004-te godine. Osim dužine koja je skoro 5 metara, sve ostalo je regularno.

Dužina : 4927mm, Širina : 1855mm, Visina : 1459mm, Međuosovinsko rastojanje : 2843mm, Težina automobila : 1520kg. Zapremina gepeka : 546 litara, dok je zapremina rezervoara 70 litara.

Potšo smo do sada testirali na našem youtube kanalu Auto Test Balkan koji je u saradnji sa Top Cena Auto Delovi BMW e60, moramo priznati da koliko nam se svideo BMW e60 spolja, toliko je Audi a6 c6 bolji po enterijeru. Ali, to je naše mišljenje 🙂

Motori :

Paleta motora kod ovog automobila su zaista velika, i imate ih u velikim ponudama. Naravno, podrazumeva se Dizelski i Benzinski agregati. Na plin se kuva, tako da izbegavajte tu varijantu 😀

Benzinci : 2.0 TFSI sa 170ks, 2.4 sa 177ks, 2.8 FSI sa ( 190ks, 210ks i 220ks ), 3.0 TFSI sa 290ks, 3.2 FSI sa 255ks, 4.2 FSI sa 335ks i 4.2 FSI sa 350ks.

Dizeli : 2.0 TDI sa ( 136 ks, 140ks i 170ks ), 2.7 TDI sa ( 180ks i 190 ks ), 3.0 TDI sa ( 225ks, 233ks i 240ks )

U ponudi su bili menjači manuleni i automatski ( Tiptronic ) sa 6 brzina. Do ristajlnig verzije se preporučuje manuleni menjač, jer je životni vek Tiptronic menjača mali, i dolazi do brzog zamora materijala i na 60k km se menja ulje, dok je to kod manuleca na 90k km.

Na našu Balkanu veliku žalost, Quattro pogon je dolazio u jačim verzijama, najviše sa 3.0 TDI, jer Audi zbog težine automobila i cele konstitucije nije mogao da upari Quattro pogon sa 2.0 motorima 🙁

Audi a6 c6 – Motor FSI

Održavanje :

Audi a6 c6 sa 2.0 TDI motorom je zahvalan što se tiče održavanja. Naravno, mali servis je u rangu od 80 eura do nekih 125 eura, u zavisnosti od kvaliteta i grupacije delova. Veliki servis se kreće od 215 eura do 265 eura. Ono što je zanimljivo, jeste da ceo prednji deo automobila ( branik ) mora da se skine, kako bi bilo uspešno dosegnuti do delova za zamenu. Pored osetljivih dizelskih boljki, obratiti pažnju na motorić elektronske ručne kočnice, koja ima motoriće. U slučaju da se zaglave, zamena bez ruku je od 90 eura do nekih 140 eura. Opet, u zavisnosti gde kupujute i u kakvom stanju. Veliki broj vozača je rekao da imaju i problem sa uljnom pumpom, dok drugi govore da imaju problem i sa glavom motora. Tako, da obratite pažnju pri kupovini.

Fabrika deklariše da se mali servis radi na 25k km, dok veliki na 80k km. Mi to ne preporučujemo, pogotovo ne za 2.0 TDI motor koji je ,, rizičan ”, već da to bude za mali servis 10k km najviše 15k km, dok za veliki 50k km, odnosnom 60k km. Ne zaboravite, ovo je polovno vozilo, i fabrički podaci su sasvim korektni, dok je vozilo u garanciji. Što veći broj kilometara pređete, dolazi do većeg zamora materijala, a menjanje ulja na ovom motoru je, itekako važno ( da se radi na 10k km ), kako navedeni problemi ne bi došli u fokus.

Potrošnja i Ubrzanje :

Što se tiče potrošnje, opet moramo da napomenemo da je ovo naš utisak sa testa, i reči vlasnika ( koji sam ja 😀 ).

Fabrika deklariše da ćete na otvorenom putu preći : 4.9l na 100km , dok je to po gradu : 8.7l na 100km, a kombinovana vožnja : 6.3l na 100km.

Opet, napominjemo da su ovi podaci fabrički, dok je u realnosti to ovako : Po gradu : 9.7l na 100km, otvoreno 5.6l na 100km, a kombinovane vožnje 7.2l. I ovo zavisi od mnogo faktora. Od goriva, načina vožnje, kvaliteta guma, veličine felni, da li je zimsko ili letnje vreme, da li je klima uključena ili isključena. Da li se vozite sami, ili sa još 2-3 osobe. Previše faktora ima koji utiču na potrošnju, ali morate znati da je to nažalost tako.

Ubrzanje je krajnje loše, što se nažalost i oslikava sa motorom 2.0 i 140ks sa 1560kg težine ( u Quattro pogonu je automobil teži za nekih 190-210kg ), tako da mu od : 0-100km treba 10.4 sekunde, po fabrici. Dok je u realnosti to ovako: 12.4 sekunde. Na nekih 2400rpm se otvara turbo, i dolazi do velikog ,, lepljenja ” na sedište. Preporučujemo Vam da dobro procenite distancu kada vršite obilaženje sa 2.0TDI motorom, jer od 70-130km/h treba mu oko : 7.6 sekundi. Dobro obratite pažnju.

Celokupan utisak o automobilu :

Ako sagledamo suštinu, i zažmurimo malo na jedno oko ( za neke nedostatke ), ali uzmemo u obzir da je ovo automobil iz 2004-te godine, moramo priznati da za uloženo – dobijeno, dobijate ,, DOBIJENO ” i to baš poprilično. Automobil je prelepog dizajna, još lepšeg enterijera, skromnih kapaciteta prevoza, i solidne potrošnje. Održavanej nije skupo, ubrzanja su mu lošija ( ali je ipak 2.0 sa 1560kg težine ), kvalitet izrade je odličan. Naša preporuka je svakako 3.0 TDI sa Quattro pogonom, ali, veliko ALI : ,, Da li imate 105.000,00 dinara za godišnju registraciju ? ” Ukoliko imate, svakako je bolji izbor i najbolji možda od ponude. Ali ako nemate, zadovoljićete se i sa 2.0 TDI motorom.

 

Banner Content
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Article

0 Comments

Leave a Comment