Kada pričamo o održavanju automobila, onda znamo da je to jedan trošak, koji mora kad-tad da nastane. Bez obzira na sve, na stanje vozila, njegovih godina, kilometražu, da li je benzin ili ,, JERI DIZEL ROĐOOOO ”, znajte da se neki kvar, mora dogoditi. A mi smo tu da sa našim iskustvom prenesemo vama neke od činjenica nekih kvarova, kako bi ste znali kako da rešite neki problem kada on nastane.

 

 

Pričamo o automobilu Audi A6 C6 iz 2005-te godine. Kvar koji se desio je jako besmislen, i spada u manje troškove. Tačnije, kako za koga. O čemu se radi.

 

Audi A6 C6 ili 4F kako kome više odgovara, ima sistem paljenja malo ,, komplikovaniji ” nego što to izgleda. Zbog čega?

 

Naime. Kada okrenete ključ umesto da se odmah upali automobil, dešava se sledeće :

 

Kada okrenete ključ, ,, bord kompjuter ” preko elektronike šalje signal direktno ,, MODULU ” baterije ( odnosno akumulatora ) gde se proverava stanje akumulatora ( udarna moć ). Kada dobije povratnu informaciju, on je vraća nazad bord kompjuteru, ukoliko je ok, pali se automobil.

 

U slučaju da ,, MODUL ” nije ispavan, ,, BORD KOMPJUTER ” čita da akumulator ne radi ispravno, ali, u stvari, modul nije dobar, i automatski se vidi greška pri sistemu paljenja motora. Povratna informacija do ,, BORD KOMPJUTERA ” je ta da akumulator nema snage niti struje u sebi, i dolazi do dužeg verglanja na suvo, sve dok udarna moć od akumulatora ( ima ih više, u mnogo faza ), ne prokine, i ne pošalje struju, i dođe do starta automobila.

 

Kako ovo tačno funkcioniše? Imamo : Alnaser, rotor, modul i akumulator. Svi znamo kako dolazi do paljenja i kompresije. Okrenemo ključ, rotor pokreće četkice kod alnasera, alnaser odradi svoj deo posla sa strujom, koju dobija od akumulatora, okrene radilicu, dolazi do pokretanja klipa, ekspanzija itd itd.. Ali u ovom slučaju imamo modul. I šta sad :

 

Sad je redosled ovakav. Damo kontakt : ,, Bord kompjuter ” ide do mudula, daje mu signal. Modul pregleda akumulator koji je povezan sa ,, – ” klemom, proveri udarnu moć, akumuliranu struju, šalje povratnu informaciju ,, bord kopjuteru ” ( da je ok, ili nije ), bord dobije informaciju. Okrenemo ključ, Pošto je modul akumulatora povezan minus klemom i masom za lim ( vezan je za gepek, i dodatnim šrafom je obezbeđena ,, jača ” masa ), modul kaže, ok, sve radi, udarna moć akumulatora prelazi do alnasera, alnaser izbaci zubčanik, rotor se okrene, pokrene zamajac, zamajac pokrene radilicu, radilcia klipove, i imamo startovanje motora.

 

Ali, kada je problem neispravan modul, sve do trenutka kada pošalje signal ,, bord kompjuteru ” da to nije ok, akumulator ne šalje dovoljno jaku udarnu moć ( početnu struju ) da se motor upali. Posle 3-4 pokušaja, nekako prokine. Ali, sve dok se ne zameni modul, slabije paljenje, akumulator se troši jer ga ,, bord kompjuer ” čita kao neispravnog, i dolazi do zamora delova.

 

Kako rešiti ovaj problem :

 

 

Prosto. Zameni se modul akumulatora, koji u praksi traje 10 minuta najviše. Odvoji se od minus kleme. Odvrnu se 2 šrafa koja ga drže. Stavi se nov, poveže se sa minus klemom, zavrnemo dva šrafa. U dijagnostici pogledamo da li je greška i dalje tu. Prikazaće da jeste, jer svako : ,, otkačivanje i ponovno zakačianje nekog dela ” govori dijagnostici da se tu nešto dešava. Obrišemo grešku. Upalimo ponovo dijagnostiku, i greška je nestala.

 

Audi A6 C6 4F – Povezani modul sa akumulatrom

 

Preporučuju se da se dijagnostika uradi ponovo za 3-4 dana, da se proveri da li ,, bord kompjuter ” čita modul. Ukoliko se greška ne pojavi, znači da je sve dobro, i da možete mirno da vozite.

 

Cena modula ,, polovnog ” je od 20 do 120 eura. Zašto ovoliki raspon cene, i to polovnog???

 

Morate znati da modul koji je za Audi A6 C6 nadgelda struju. I nije isto ako imate ,,bassic” opremu, a imate digitalnu klimu, grejače u sedištima, grejače u retrovizorima, elektronska sedišta i ostalo. Što je veći ,, paket opreme ” gde se dodatno troši veća struja, jer ima više potrošača, to je modul ,, jači ” i zato je dosta skuplji.

 

Kod nas na primeru je prosto. Audi je u solidnoj opremi, ali ništa od navedene opreme ne poseduje dodatno, gde su veći potrošači. Modul koji smo mi kupili i rešili problem je bio 20 eura. I do dan danas, problem se nije vratio.

 

Koje su ,, neprijatnosti ” koje se mogu dogoditi ukoliko ne zamenite modul, ili uzmete modul manje propusljive moći?

 

Prvo da napomenemo. Vi i sa neispravnim modulom možete da palite auto. Verglaće na suvo, ali će upaliti posle 3-4 sekunde. Ukoliko ne zamenite modul, desiće se da ako ste imali dužu vožnju, oko 100-200km, ili ako ste zapali u gužvu, auto radi u mestu, i tako to traje oko sat vremena. Stanete sa strane, na ,, pumpu ” npr, da kupite nešto. Uđete, da upalite, neće se to desiti. Automobil je iskoristio svu struju koju je imao, zagrejan je motor, potrošači su bili upaljeni, čekaju na novu aktivaciju, ali udarna moć koja treba da dođe do modula, neće doći. Verglaćete, verglaćete, itd itd, i ispraznićete akumulator. Onda imate još veći trošak.

 

Ukoliko uzmete modul sa manjom ,, propusljivom ” moći, može se desiti najgore. Zapaliće se automobil zbog mase, jer sam modul neće izdržati toliki napon struje, i dolazi do zapaljenja. Zato dobro obratite pažnju koji modul uzimate. Do zapaljenja automobila će teško doći, jako teško. Ali može da se desi. A tada ste u velikoj opasnosti. I zato oprez.

 

Ovaj kvar je nas koštao 20 eura. I to je nešto najjeftiije što možete da platite. Ne mislimo na modul. Mislimo na to da je moglo da dođe do ,, zapaljenja ” automobila. Zapamtite : Sve što možete da platite parama, to je jeftina popravka.

 

Zato, vodite računa o vašem automobilu. Ako se pojavi neki kvar, reagujte odmah. Nemojte čekati poslednji trenutak, jer tada može da bude kasno. I za vas, i za one koji su u saobraćaju sa vama.

 

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment